Bitcoins worden beschouwd als een soort digitale valuta.

Wat is bitcoin? Velen zijn niet zeker wat deze nieuwe digitale valuta is, maar het wordt snel een leider in technologie en financiële diensten. Het kan verwarrend zijn om te leren over de basisprincipes van deze snelle, technologische revolutie, dus dit artikel biedt u een overzicht van wat er achter deze nieuwste innovatie staat.

Bitcoins worden beschouwd als een soort digitale valuta.

De digitale valuta ter term verwijst naar valuta’s die geen fysiek bestaan hebben, behalve zoals opgenomen op een grootboek. In het geval van bitcoins wordt dit grootboek het Bitcoin-blok genoemd. Het woordblok in dit geval is afgeleid van het woord blockchain. De ketting is waar de transacties op het blok gebeuren – alles van wanneer een koper een dollarbiljet koopt wanneer iemand honderd pond goud verkoopt, wordt langs de ketting gevolgd.

Wat is bitcoins is gebaseerd op het concept van slimme contracten, die net als juridische vormen zijn die mensen toestaan om geld in ruil voor een andere digitale valuta wettelijk over te dragen. Een goed voorbeeld hiervan is hoe een advocaat wettelijk geld kan overbrengen naar één partij – zoals een advocaat die van u koopt – in ruil voor een andere vorm van digitale valuta. In het geval van bitcoins zou deze valuta de valuta zijn die wordt verhandeld.

In tegenstelling tot traditionele geldvormen zijn bitcoins eigenlijk een soort digitale valuta.

Dit betekent dat u in plaats van papierrekeningen te behandelen, u met digitale valuta moet omgaan. Je kunt het zo vinden als contant in een andere vorm. Maar in dit geval heeft u te maken met geld in plaats van rekeningen. Er is geen fysieke bank waarmee je te maken hebt, waardoor het een beetje moeilijker is om te volgen.

In tegenstelling tot contanten, is wat bitcoins is ontworpen om in plaats daarvan in een smartcontract te worden overgedragen. Dit betekent dat in plaats van u in een financiële instelling, of een bepaald bedrijf, een slim contract aanloopt. Het slimme contract wordt gemaakt tussen u en het bedrijf en wordt door een online computernetwerk uitgevoerd. Dit is vergelijkbaar met hoe een advocaat een wil maakt, maar in plaats van te gaan met papieren en dingen, heb je te maken met digitaal geld en de wet.

Het slimme contract werkt net als elke andere rechtsvorm die u met een andere persoon zou aangaan. U maakt een contract dat details geeft wat u op zoek bent om te ontvangen en de voorwaarde van dat contract. Wanneer u dan geld wilt sturen naar dit smartcontract, moet u het via internet naar het aangewezen account sturen. Daarna krijg je het geld dat je minus de transactievergoeding hebt verstuurd die de bedrijfskosten.

 

Welke brokers bieden cryptovaluta aan?

Er zijn op de Nederlandse markt verschillende Bitcoin CFD – brokers actief, maar niet allemaal bieden ze handel in cryptovaluta. De meeste cfd-brokers accepteren sowieso geen Belgische klanten. Dit heeft te maken met regelgeving in België.